Artykuły

Jaka dieta dla kogo? Rodzaje diet a płeć, styl życia, choroby

Jaka dieta dla kogo?

Czym właściwie jest dieta? Przeważnie kojarzy się z odchudzaniem, a przecież ma ona o wiele więcej zastosowań. Sama nazwa jest terminem wskazującym na sposób żywienia. Może być zdrowa lub niezdrowa, monotonna lub urozmaicona. To jak się odżywiamy, jest naszą indywidualną sprawą, jednak warto zastanowić się, czy stosujemy dietę odpowiednią do wieku, stylu życia czy właściwą pod kątem leczonych chorób. W poniższym artykule przybliżamy prawdziwą postać diety.

Poprawne rozumienie słowa „dieta” stanowi pierwszy poważny krok na drodze prowadzącej do zmiany myślenia i postawy w kwestii żywienia, wprowadzania modyfikacji w codziennych nawykach a co za tym idzie, przejście na inny styl życia. Różne odmiany diety, jej elementy i rodzaje poznasz na zdrowakrowa.pl. Powszechnie jest kojarzona negatywnie, gdyż w wielu przypadkach, nasuwa od razu myśli o restrykcyjnych planach żywieniowych, ograniczaniu kalorii do minimum i eliminowania wszystkiego, co smaczne. Jednym słowem – tortury. Nic bardziej mylnego. Z dietą, można żyć na w całkiem niezłej harmonii.

Jaka dieta dla kogo?

Rodzaje diet

Jak już wspomniano, dieta oznacza sposób odżywiania się. Każdy z nas stosuje swoją, indywidualną, wybierając produkty spożywcze według własnych potrzeb i upodobań. Jednak nie zawsze samodzielna dieta jest odpowiednia. Zazwyczaj brakuje w niej najważniejszych składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nazywamy ją wówczas niedoborową lub niezbilansowaną. W praktyce oznacza po prostu, że jest niezdrowa, ponieważ przy dłuższym stosowaniu może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia.

Natomiast dieta pełnowartościowa (zbilansowana) jest zdrowa, zakłada racjonalne żywienie i opiera się na odpowiednim planowaniu posiłków. Dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych oraz energetycznych w odpowiednich ilościach, dostosowanych do wieku, płci, trybu życia, rodzaju wykonywanej pracy i stanu zdrowia.

Na tej podstawie wyróżnia się następujące rodzaje diet:

  • Dieta zwyczajowa tzw. naturalna – To po prostu sposób żywienia opierający się jedynie na zaspokajaniu podstawowych potrzeb pokarmowych z wykorzystaniem dostępnych produktów i potraw.
  • Dieta alternatywna – w tym wypadku świadomie rezygnuje się ze spożywania niektórych produktów oraz zmienia się metody ich przygotowywania. Do tego rodzaju diet zalicza się np. wegetariańską, która polega na wykluczeniu mięsa oraz wszelkich innych produktów pochodzenia mięsnego. Innym przykładem może być dieta Atkinsa czy Dukana.
  • Dieta lecznicza – jak sama nazwa wskazuje, oznacza żywienie, które z przyczyn zdrowotnych dokonuje celowych modyfikacji. W zależności od jej rodzaju konieczne jest włączenie lub wyeliminowanie pewnych produktów, spożywanie większych lub mniejszych posiłków. Można w tym miejscu wspomnieć np. o diecie lekkostrawnej, która zalecana jest osobom zmagającymi się z różnymi chorobami układu pokarmowego. Pacjentom chorującym na cukrzycę zaleca się stosowanie diety ograniczającej węglowodany a tym z chorymi nerkami, ubogą w białko.

O diecie słów kilka

Podstawą zdrowej diety jest równowaga. Wiemy już, że nie oznacza jedynie odchudzania, ale ma o wiele szersze znaczenie. W każdym przypadku, aby odżywiać się racjonalnie, stosownie do wieku czy problemu zdrowotnego, należy ją odpowiednio dostosować. Warto poradzić się fachowego dietetyka, który ustali plan żywieniowy pod kątem konkretnego przypadku. Niezależnie od powodów zmiany sposobu odżywania, zawsze trzeba mieć na względzie to, aby jadłospis był stale urozmaicany i nie był nudny. To właśnie najczęstsza przyczyna powrotu do złych nawyków. Jeśli zmiany motywowane są problemami zdrowotnymi, wówczas należy skonsultować się z lekarzem, który powie jakich produktów unikać, a jakie mogą wpłynąć na stan naszego zdrowia lepiej, niż niejeden lek.

Zagłosuj na wpis.