Jaglanka z bananem

Kasza jaglana z bananem

Dzisiejszy przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com i został jedynie lekko zmodyfikowany.

Składniki (na 2 dziecięce porcje):

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (dla diety bg: należy ją przejrzeć dokładnie przed ugotowaniem, aby sprawdzić, czy nie zawiera obcych ziaren)
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie było sojowe – powinno być oznaczone jako bezglutenowe)
  • 1/2 banana
  • kilka kropki soku z cytryny
  • kilka orzechów różnego rodzaju (u mnie były to orzechy nerkowca i laskowe) (dla diety bg: należy sprawdzić na etykiecie, czy nie ma informacji o możliwym zanieczyszczeniu glutenem – ja używam HELIO albo KRESTO)
  • 1 łyżeczka masła sezamowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego

Sposób przygotowania:

  1. Płuczemy kaszę w ciepłej wodzie, aby pozbyć się posmaku goryczki. Możemy ją zamiast tego uprażyć na patelni.
  2. Odlewamy wodę, a kaszę zagotowujemy w mleku, a następnie na malej mocy gotujemy przez ok. 10-15 minut – krócej, jeśli chcemy aby kasza pływała w mleku, a dłużej, jeśli ma mieć konsystencję taką jak na zdjęciu.
  3. W międzyczasie przygotować sos do polania kaszy: mieszamy 1 łyżeczkę masła sezamowego z 2 łyżeczkami syropu klonowego.
  4. Po ugotowaniu kaszę przekładamy do miseczek. Kroimy banana w plastry (można go skropić cytryną) i kładziemy po kilka na każdej porcji, a następnie całość polewamy sosem. Starszemu dziecku można dorzucić orzechy. Ja tak zrobiłam, a młodszemu (1,5 roku) przygotowałam wersję bez orzechów i w takiej formie można ją podawać nawet “starszym” niemowlakom ok. 10 miesiąca (wg tego źródła, sezam można podawać powyżej 9. miesiąca, a syrop klonowy warto podawać zamiast zwykłego cukru, którego lepiej unikać w diecie takich maluchów).

Jaglanka z bananem

 

Zagłosuj na wpis.

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. 23 czerwca 2017

    […] bo uwielbiają placki na słodko, w tym placki z kaszy gryczanej. Niedługo planuję też zrobić jaglankę na słodko, albo w ramach przekąski trufle kokosowe, w których nawet nie muszę modyfikować […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *