Faworki

Faworki

Skład:

– 2 szklanki mąki

– 4 żółtka

– pół łyżeczki soli

– pół łyżeczki cukru

– łyżeczka spirytusu (lub octu 10 %)

– opakowanie gęstej śmietany

– co najmniej 0,5 l oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dodajemy sól i cukier, mieszamy. Wbijamy 4 żółtka, dodajemy spirytus i śmietanę, dobrze mieszamy. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.

Blat posypujemy mąką. Ciasto ugniatamy na blacie ok. 10 minut (w razie potrzeby ponownie posypujemy blat mąką), od czasu do czasu mocno je zbijając (dzięki czemu ciasto przy smażeniu ładnie wyrośnie).

Ciasto bardzo cienko wałkujemy. Dzielimy ciasto wzdłuż na długie paski, które następnie dzielimy na krótsze o długości faworków. Na środku każdego paska robimy kilkucentymetrowe nacięcie.

Olej rozgrzewamy na dużej, głębokiej patelni. Układamy w niej faworki, w których wcześniej przekładamy jedną końcówkę przez środek, by zrobić charakterystyczny dla faworków splot. Faworki smażymy w głębokim oleju z każdej strony aż do momentu, kiedy się zarumienią (ok. 5 minut z każdej strony).

Usmażone faworki układamy na talerzu przykrytym ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Kiedy nieco ostygną, są już gotowe do spożycia 😉

 

Zagłosuj na wpis.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *