Przepisy dla dzieci Przepisy na dania bez cukru Przepisy na dania bez laktozy Przepisy na dania bezglutenowe Przepisy na dania wegetariańskie Przepisy wg diety

Domowe mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych (najlepiej BIO, bez siarki i bez informacji o możliwym zanieczyszczeniu glutenem – certyfikowanych nie ma żadnych)
  • 1,5-2 l wody (w zależności od smaku)
  • optymalnie do smaku 1-2 łyżki substancji słodzącej (np. erytrol, ksylitol, miód) i parę kropli aromatu waniliowego (w przypadku diety bg odpuścić aromat, albo kupić bezglutenowy, przy czym certyfikowane aromaty są tylko te z Libella)

Potrzebne będą:

  • Blender, gaza (zwykła z apteki), miska.

Sposób przygotowania:

  1. Wsypujemy wiórki do blendera.
  2. Dolewamy litr przegotowanej (gorącej) wody oraz 500-600 ml zimnej wody.
  3. Wszystko dokładnie blendujemy (najlepiej 2-3 minuty)
  4. Zakładamy kawałek gazy na naczynie od blendera i wyciskając dokładnie rękoma odcedzamy mleko do miski.
  5. Optymalnie do słodszego smaku można dosypać 1-2 łyżki Erytrolu oraz dolać 4-5 kropelek aromatu waniliowego.

Mleko kokosowe doskonale zastępuje mleko krowie i jest doskonałe dla diabetyków czy osób z alergiami (np. laktozę). Na jego bazie można stworzyć wiele ciekawych potraw czy deserów. Mi najbardziej smakuje kasza jaglana z dodatkiem mleka i kakao.

Zagłosuj na wpis.