Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych (najlepiej BIO, bez siarki i bez informacji o możliwym zanieczyszczeniu glutenem – certyfikowanych nie ma żadnych)
- 1,5-2 l wody (w zależności od smaku)
- optymalnie do smaku 1-2 łyżki substancji słodzącej (np. erytrol, ksylitol, miód) i parę kropli aromatu waniliowego (w przypadku diety bg odpuścić aromat, albo kupić bezglutenowy, przy czym certyfikowane aromaty są tylko te z Libella)
Potrzebne będą:
- Blender, gaza (zwykła z apteki), miska.
Sposób przygotowania:
- Wsypujemy wiórki do blendera.
- Dolewamy litr przegotowanej (gorącej) wody oraz 500-600 ml zimnej wody.
- Wszystko dokładnie blendujemy (najlepiej 2-3 minuty)
- Zakładamy kawałek gazy na naczynie od blendera i wyciskając dokładnie rękoma odcedzamy mleko do miski.
- Optymalnie do słodszego smaku można dosypać 1-2 łyżki Erytrolu oraz dolać 4-5 kropelek aromatu waniliowego.
Mleko kokosowe doskonale zastępuje mleko krowie i jest doskonałe dla diabetyków czy osób z alergiami (np. laktozę). Na jego bazie można stworzyć wiele ciekawych potraw czy deserów. Mi najbardziej smakuje kasza jaglana z dodatkiem mleka i kakao.