Domowe mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych (najlepiej BIO, bez siarki i bez informacji o możliwym zanieczyszczeniu glutenem – certyfikowanych nie ma żadnych)
  • 1,5-2 l wody (w zależności od smaku)
  • optymalnie do smaku 1-2 łyżki substancji słodzącej (np. erytrol, ksylitol, miód) i parę kropli aromatu waniliowego (w przypadku diety bg odpuścić aromat, albo kupić bezglutenowy, przy czym certyfikowane aromaty są tylko te z Libella)

Potrzebne będą:

  • Blender, gaza (zwykła z apteki), miska.

Sposób przygotowania:

  1. Wsypujemy wiórki do blendera.
  2. Dolewamy litr przegotowanej (gorącej) wody oraz 500-600 ml zimnej wody.
  3. Wszystko dokładnie blendujemy (najlepiej 2-3 minuty)
  4. Zakładamy kawałek gazy na naczynie od blendera i wyciskając dokładnie rękoma odcedzamy mleko do miski.
  5. Optymalnie do słodszego smaku można dosypać 1-2 łyżki Erytrolu oraz dolać 4-5 kropelek aromatu waniliowego.

Mleko kokosowe doskonale zastępuje mleko krowie i jest doskonałe dla diabetyków czy osób z alergiami (np. laktozę). Na jego bazie można stworzyć wiele ciekawych potraw czy deserów. Mi najbardziej smakuje kasza jaglana z dodatkiem mleka i kakao.

Zagłosuj na wpis.

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. 7 lutego 2017

    […] kokosowe (Zobacz artykuł: Domowe mleko kokosowe), mleko gryczane, mleko sojowe, mleko migdałowe, mleko […]

  2. 8 lutego 2017

    […] Podgrzewamy w garnku (na małym ogniu) wcześniej przygotowane Mleko kokosowe. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *