Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Domowe mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych (najlepiej BIO, bez siarki i bez informacji o możliwym zanieczyszczeniu glutenem – certyfikowanych nie ma żadnych)
  • 1,5-2 l wody (w zależności od smaku)
  • optymalnie do smaku 1-2 łyżki substancji słodzącej (np. erytrol, ksylitol, miód) i parę kropli aromatu waniliowego (w przypadku diety bg odpuścić aromat, albo kupić bezglutenowy, przy czym certyfikowane aromaty są tylko te z Libella)

Potrzebne będą:

  • Blender, gaza (zwykła z apteki), miska.

Sposób przygotowania:

  1. Wsypujemy wiórki do blendera.
  2. Dolewamy litr przegotowanej (gorącej) wody oraz 500-600 ml zimnej wody.
  3. Wszystko dokładnie blendujemy (najlepiej 2-3 minuty)
  4. Zakładamy kawałek gazy na naczynie od blendera i wyciskając dokładnie rękoma odcedzamy mleko do miski.
  5. Optymalnie do słodszego smaku można dosypać 1-2 łyżki Erytrolu oraz dolać 4-5 kropelek aromatu waniliowego.

Mleko kokosowe doskonale zastępuje mleko krowie i jest doskonałe dla diabetyków czy osób z alergiami (np. laktozę). Na jego bazie można stworzyć wiele ciekawych potraw czy deserów. Mi najbardziej smakuje kasza jaglana z dodatkiem mleka i kakao.

Zagłosuj na wpis.



2 thoughts on “Domowe mleko kokosowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.