Domowe frytki

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • sól
  • tymianek
  • trochę oleju

Sposób przygotowania:

  1. Pokroić surowe ziemniaki na kształt frytek. Ja osobiście stosuję krajalnicę do frytek (tu są przykłady), która przyspiesza mocno czas ich przygotowania.
  2. Nagrzać piekarnik do 210 stopni.
  3. Wyłożyć ziemniaki na skropiony olejem papier do pieczenia, następnie przyprawić je albo samą solą, albo solą i tymiankiem.
  4. Piec max 30 minut z termoobiegiem, zaglądając do nich systematycznie już po 20 minutach i wyciągając, kiedy będą lekko zarumienione.

Zdjęcia nie zdążyłam zrobić – tak szybko zniknęły z talerza 😉

A teraz mała podpowiedź: takie frytki można przygotować także z batatów, albo z ich połączenia ze zwykłymi ziemniaczanymi.

Zagłosuj na wpis.

Leave a Comment

CommentLuv badge

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.