Składniki (jedna porcja):
- 3-4 ziemniaki
- czosnek w proszku
- szczypta soli himalajskiej, koperku
Potrzebne będą:
Miska, ręczniki papierowe
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki.
2. Pokrojone ziemniaki moczymy w wodzie przez 10-15 minut (kilkukrotnie wymieniając wodę) aby pozbyć się niepotrzebnej skrobii.
3.Ręcznikiem papierowym suszymy pokrojone chipsy, posypujemy przyprawami, a następnie wykładamy na papieru do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220-230 stopni Celsjusza) i pieczemy 8-11 minut. W połowie czasu można przemieszać chipsy i poobracać w miarę możliwości na drugą stronę.
4.Kiedy chipsy będą chrupiące i nabiorą koloru wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na ręcznik papierowy. Chipsy po ostygnięciu są gotowe do jedzenia, przed tym jeszcze doprawiamy je do smaku suszonym koperkiem, granulowanym czosnkiem i szczyptą soli. Polecam jeść je z dipem Guacamola.