Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Domowe chipsy ziemniaczane z koperkiem i czosnkiem (z Guacamole)

Chipsy ziemniaczane

Składniki (jedna porcja):

  • 3-4 ziemniaki
  • czosnek w proszku
  • szczypta soli himalajskiej, koperku

Potrzebne będą:

Miska, ręczniki papierowe

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki.

2. Pokrojone ziemniaki moczymy w wodzie przez 10-15 minut (kilkukrotnie wymieniając wodę) aby pozbyć się niepotrzebnej skrobii.

3.Ręcznikiem papierowym suszymy pokrojone chipsy, posypujemy przyprawami, a następnie wykładamy na papieru do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220-230 stopni Celsjusza) i pieczemy 8-11 minut. W połowie czasu można przemieszać chipsy i poobracać w miarę możliwości na drugą stronę.

4.Kiedy chipsy będą chrupiące i nabiorą koloru wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na ręcznik papierowy. Chipsy po ostygnięciu są gotowe do jedzenia, przed tym jeszcze doprawiamy je do smaku suszonym koperkiem, granulowanym czosnkiem i szczyptą soli. Polecam jeść je z dipem Guacamola.

Zagłosuj na wpis.



1 thought on “Domowe chipsy ziemniaczane z koperkiem i czosnkiem (z Guacamole)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.