Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Dieta sportowca

Dieta sportowca

Przestrzeganie odpowiednich zasad żywienia w życiu sportowca to podstawa sukcesu. Mimo że właściwa dieta nie zagwarantuje sukcesów, to nieprawidłowa dieta może znacznie wpłynąć na osiągane wyniki, zaburzyć cały proces treningowy i ograniczyć maksymalne możliwości wysiłkowo-wydolnościowe sportowca. Dobrze zbilansowana dieta jest więc uzupełnieniem treningu i przede wszystkim stanowi zapasy „paliwa” dla organizmu.

Podstawowym celem diety sportowca jest zabezpieczenie energetyczne organizmu przy zwiększonym wydatkowaniu oraz dostarczenie budulca mięśni. Jeżeli masa ciała i dość wysoka intensywność wysiłku będą utrzymywane przez dłuższy czas, to spory wydatek energetyczny i związany z tym deficyt kaloryczny musi być zrównoważony przez stosowanie diety o dość wysokiej wartości energetycznej.

Zapotrzebowanie na energię i niektóre składniki uzależnione jest nie tylko od rodzaju dyscypliny, ale także płci, masy ciała, stopnia trudności wysiłku fizycznego i wielu innych uwarunkowań. Nawet dwie osoby tej samej płci, które uprawiają tę samą dyscyplinę, mogą mieć różne potrzeby z uwagi na różnice tempa przemiany materii, dyspozycję danego dnia, itp. Dlatego do komponowania zbilansowanej diety należy podchodzić bardzo indywidualnie.

Niezmiernie ważna jest regularność spożywania posiłków. Trzeba jeść systematycznie przynajmniej cztery, pięć posiłków w ciągu dnia i dodatkowo kilka zdrowych przekąsek (warzywa, owoce, jogurty, batony, koktajle mleczne, owocowe lub warzywne, soki owocowe). Nie można również zapominać o wystarczającym i regularnym nawodnieniu.

Menu:

W diety sportowca głównymi składnikami powinny być składniki zapewniające energię potrzebną do wysiłku dostarczające tłuszcze, białko oraz węglowodany, wszystko w odpowiednich proporcjach.

Najczęściej w menu sportowca powinny więc gościć:

węglowodany –  ciemne pieczywo, makarony i ryż (produkty ciemne, pełnoziarniste oprócz węglowodanów bogate są też w witaminy i składniki mineralne oraz błonnik), kasze

białko – wszelkie produkty zbożowe chude mięso (drób, cielęcina, chuda wołowina), ryby, soczewica, nabiał

tłuszcze – oleje kokosowe, lniane, oliwa i inne tłuszcze bogate w kwasy omega-3 i omega-6.

Równie istotne jak odpowiednie odżywianie jest właściwe nawadnianie organizmu. Każdy wysiłek fizyczny prowadzi do mniejszego lub większego odwodnienia, więc nie można dopuścić do nawet częściowego odwodnienia, które mocno osłabia wydajność. Szczególnie ważne jest spożywanie płynów podczas wysiłku i w przerwach – często, ale w małych ilościach (np. łyk). Podczas wysiłku zaleca się regularne picie, wody mineralnej lub napojów izotonicznych (w zależności od intensywności).  Po  treningu wypoconą ilość płynów trzeba uzupełnić jak najszybciej, najpóźniej w ciągu kilku godzin po zakończeniu treningu, zalecane jest spożywanie wody wysokozmineralizowanej, soków owocowych (najlepiej świeżo wyciśniętych), owocowo-warzywnych, warzywnych, mleka i napojów mlecznych, kompotów ze świeżych owoców.

Zagłosuj na wpis.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.