Artykuły Diety odchudzające Rodzaje diet

Dieta glikemiczna – sposób na zdrowie i efektywne odchudzanie

Dieta

Każdy kto próbuje schudnąć, wie, że nie sposób zliczyć wszystkich „cudownych” diet, mających zapewnić nam piękną sylwetkę. Niestety bardzo często są to diety oparte o niewielką ilość, a czasami nawet jeden składnik. Przykładem jest chociażby dieta kapuściana czy bananowa. Eksperymenty takie często kończą się bardzo źle, organizm jest wycieńczony, ponieważ nie przyjmuje potrzebnych mu witamin, minerałów i składników odżywczych. Skutkiem ubocznym jest również efekt jo-jo, czyli szybki powrót do starej wagi po zakończeniu drakońskiej kuracji.

I tu bardzo ważna wskazówka dla wszystkich, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy: Nie szukajcie diet w kolorowych kobiecych pismach w działach z poradami czytelników. Zachowajcie również dystans czytając informacje na forach internetowych. Wyjątkiem mogą być czasopisma i fora branżowe, dietetyczne, ale najbezpieczniej samemu udać się do poradni i wybrać właściwe dla siebie rozwiązanie.

Dieta glikemiczna – z czym to się je?

Dietą, którą z pewnością warto się zainteresować i wypytać o nią specjalistę od żywienia, jest dieta glikemiczna. Jak wskazuje na to jej nazwa, dieta ta polega na zwracaniu uwagi na indeks glikemiczny artykułów spożywczych. Indeks glikemiczny to wskaźnik, który pozwala nam określić wzrost poziomu cukru we krwi po 2 godzinach od zjedzenia danego posiłku. W przypadku diety glikemicznej brany pod uwagę jest również ładunek glikemiczny, czyli połączenie indeksu glikemicznego oraz ilości węglowodanów w określonym daniu.

Dieta glikemiczna – jakie są główne zasady, których trzeba przestrzegać?

Najistotniejsze jest wybór produktów o niskim indeksie glikemicznym. Tabelę pokarmów z określonym IG można bez problemu znaleźć w internecie lub poprosić o nią dietetyka. Za niski IG określa się ten do 55. Produkty, które spełniają te normy to np.:

  • biała fasola,
  • cebula,
  • grejpfrut,
  • czereśnie,
  • jabłka,
  • jogurt naturalny bez cukru,
  • gorzka czekolada,
  • kasza gryczana,
  • świeża marchewka,
  • ryba,
  • pomidory
  • i wiele wiele innych.

Oprócz śledzenia IG konkretnych produktów trzeba pamiętać o pochodzeniu kalorii, a mianowicie:

  • ok. 40% kalorii powinno pochodzić z nieprzetworzonych węglowodanów złożonych, np. z pieczywa pełnoziarnistego, brązowego ryżu, musli,
  • ok. 30% kalorii ma pochodzić z chudych protein (ryb, wołowiny, drobiu),
  • ok. 30% kalorii powinno pochodzić z tłuszczy z orzechów, ryb, oliwy z oliwek, awokado.

Istotny jest również sposób przygotowywania posiłków. Trzeba włączyć do jadłospisu jak najwięcej surowych produktów, a resztę najzdrowiej gotować na parze.

Dieta glikemiczna cieszy się coraz większą popularnością wśród zwolenników zdrowego odżywania. Jest polecana przez trenerów i dietetyków, ponieważ przynosi wymierne efekty w procesie odchudzania. Jest to również dobry wybór dla wszystkich, którzy cenią zdrowy styl życia i dbają o prawidłowy poziom cukru we krwi.

Aby ułatwić życie klientom, wiele sklepów ze zdrową żywnością wprowadza odpowiednie produkty i specjalne działy z żywnością o niskim IG, dzięki czemu szybko i sprawnie można dokonać zakupów. W dziale dieta glikemiczna znajdziemy duży wybór produktów o niskim IG, m.in.:

  • zdrowe zamienniki cukru, np. ksylitol,
  • gorzkie czekolady najlepszej jakości,
  • migdały, orzechy, pestki dyni,
  • soję,
  • soczewicę,
  • siemię lniane,
  • fasolę adzuki
  • i sporo innych ekologicznych, zdrowych produktów.

Kupując w bio sklepach mamy pewność,że wszystkie produkty spełniają wymagania diety glikemicznej i pochodzą z certyfikowanych, ekologicznych upraw.

Dieta glikemiczna to sprawdzony i bezpieczny sposób na zachowanie zdrowia i pięknej sylwetki. Dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych – węglowodanów, białek i tłuszczy. Jedyne co trzeba kontrolować to indeks glikemiczny, do czego szybko można się przyzwyczaić.

1 osoba zagłosowała na ten przepis.