Deser migdałowy z kaszy jaglanej i musem malinowym

Deser jaglany z malinamiW moim domu w Nowy Rok jest zwyczaj, że jako pierwsze danie je się kaszę jaglaną, aby mieć dużo pieniędzy w danym roku. W tym roku mam zamiar zrobić deserek migdałowy z kaszy jaglanej i musem malinowym.

Przepis:

  • 3/4 szkl. kaszy jaglanej
  • 2 i 1/2 szkl. mleka migdałowego
  • 1/3 szkl. płatków migdałowych
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 250 g malin

Kaszę i płatki podpraż na suchej patelni, często mieszając, a następnie zmiksuj na mąkę przestudzoną kaszę wraz z migdałami. Mleko zagotuj i dodaj zmiksowaną mąkę oraz 2 łyżeczki cukru. Gotuj 10–12 min, bardzo często mieszając, aż uzyskasz bardzo gęstą konsystencję budyniu.
Foremki posmaruj olejem (dzięki temu łatwiej wyciągniesz deser) i wyłóż. Deser jest gotowy po ok. 15–20 min na ciepło lub po schłodzeniu.
W międzyczasie ugnieć widelcem maliny i przełóż je wraz z 2 łyżeczkami cukru do rondelka. Gotuj przez ok. 10 minut do zagęszczenia. Jeżeli przeszkadzają pestki w musie, przetrzyj dodatkowo maliny przez sitko.
Deser wyłóż na talerzyk i polej musem.

Smacznego i Wesołych Świąt!

Autorka: Monika Tolak

Przepis (opublikowany oryginalnie 19 grudnia 2016 r. i odświeżony w 2017 r.) w ramach Konkursu na najciekawszy przepis świąteczno-noworoczny.

1 osoba zagłosowała na ten przepis.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.