Garnki emaliowane miały swoje lata świetności ponad dwadzieścia lat temu, kiedy można było je znaleźć niemal w każdym domu. Później nastąpił zwrot o 180 stopni i standardem w większości domów stały się garnki ze stali nierdzewnej. Teraz rodzajów garnków jest jeszcze więcej: granitowe, ceramiczne, marmurowe… Szeroki wybór przyprawia o zawrót głowy. A jednak coraz więcej osób stawia z powrotem na garnki emaliowane. Dlaczego? W czym tkwi ich fenomen?
Garnki emaliowane są zdrowe
Fenomen garnków emaliowanych tkwi w ich szklanej powłoce. Brzmi błaho? Ale szczerze! Szklista powłoka emalii jest wolna od kadmu, ołowiu i BPA. Dodatkowo emalia nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie wywołuje reakcji alergicznych. W garnkach emaliowanych bez obaw możemy przechowywać żywność, co nie jest zalecane w garnkach stalowych. Garnki z powłoką emaliowaną są bardzo higieniczne. Szklista powierzchnia jest łatwa w utrzymaniu w czystości, a dodatkowo szczelna i jednolita, dzięki czemu zapobiega rozwijaniu się wszelkich drobnoustrojów.
Jak dbać o garnki emaliowane?
Garnki emaliowane nie wymagają specjalnej pielęgnacji, ale należy przestrzegać pewnych zasad podczas ich użytkowania! Najważniejsza jest ochrona naczyń przed mocnym uderzeniem lub upadkiem, ponieważ odprysk powłoki wewnątrz wyklucza garnki z użytkowania. Nie zapominajmy o tym, że powłoka emaliowana jest kolorowym szkłem. Do mieszania w naczyniach emaliowanych należy używać silikonowych lub drewnianych przyborów kuchennych, które nie zabrudzą powłoki podczas gotowania.
Podobnie ma się sytuacja, jeśli chodzi o mycie garnków. Trudniejsze zabrudzenia starajmy się usunąć wyłącznie za pomocą miękkiej gąbki i delikatnych środków myjących. Doskonałym pomysłem na mocniejsze zabrudzenie jest zalanie naczynia gorącą wodą i odczekanie chwilę, aby się odmoczyło. Jeżeli przypalenie bądź osad wciąż się nie poddaje, możemy spróbować usunąć je za pomocą wody z sodą oczyszczoną. Mieszanką dwóch łyżek sody z czterema szklankami wody należy zalać niechciany nalot i zagotować. Roztwór należy co chwilę mieszać. Proszę pamiętać również, aby nie przechowywać garnków jak matrioszki – „jeden w drugim” lub przynajmniej, jeśli nie mamy na tyle miejsca w kuchni, pomiędzy naczynia należy wkładać maty ochronne.
Wszystkie te środki ostrożności nie oznaczają, że emalia jest delikatna czy nietrwała. Powłoka emaliowana jest wytrzymała i odporna nawet na bardzo wysokie temperatury, a naczynia emaliowane z powodzeniem możemy wykorzystać również w piekarniku. Pamiętać jednak należy, aby nie narażać ich na szok termiczny, tego nie lubi żadne naczynie. Dodatkowo w garnkach emaliowanych można bezpiecznie gotować potrawy kwaśne, co nie jest zalecane w naczyniach stalowych.
Garnki emaliowane na indukcję
Większość garnków emaliowanych, jakie są obecnie w sprzedaży, jest dostosowana do płyty indukcyjnej. Używanie garnka emaliowanego na indukcji niesie za sobą pewne konsekwencje zarówno pozytywne, jak i negatywne. Zaletą indukcji jest jak najbardziej fakt, że na naczyniu nie pozostaną ślady po ogrzewaniu płomieniem. Ogromną zaletą jest również ekspresowe nagrzewanie garnków i oszczędność energii. Woda gotuje się w nich zdecydowanie szybciej niż w garnkach z odlewu aluminium, które są aktualnie bardzo popularne. Trzeba jednak pamiętać, aby garnek był zawsze odpowiednio dopasowany pod rozmiar pola grzewczego, a dla bezpieczeństwa dobrze nagrzewać naczynie stopniowo, rozpoczynając od średniej mocy grzewczej. Unikniemy w ten sposób szoku termicznego, który mógłby doprowadzić do uszkodzenia emalii. Na kuchenkę indukcyjną nie wolno ustawiać mokrych od spodu naczyń. Woda, która kumuluje się pomiędzy kuchenką a garnkiem, bardzo szybko nagrzeje się i może spowodować uszkodzenie garnka, jak i płyty. Zasadę suchych naczyń zalecamy stosować do wszystkich rodzajów garnków, szczególnie jeśli korzystamy z indukcji. Ostatnią dość nieoczywistą sprawą jest kategoryczne zrezygnowanie z nagrzewania pustych naczyń emaliowanych. Czasami to robimy przed nalaniem oleju, wrzuceniem cebulki… Warto wiedzieć, że naczynie emaliowane nagrzewa się w ciągu kilku sekund, a nagrzanie pustego garnka zwyczajnie spowoduje odprysk powłoki emaliowanej. Zasad do przestrzegania jest wiele, jednak każdy przyzna, że rosół z garnka emaliowanego jest o niebo lepszy niż ten ugotowany w garnku stalowym.
Polecane garnki emaliowane – garnki Belis
Do szczególnie polecanej marki garnków emaliowanych należą garnki Belis. Naczynia marki Belis to produkt wręcz lokalny produkowany w czeskiej fabryce. Nasi sąsiedzi, tak jak my, uwielbiają emalię i przekazują ją nawet z pokolenia na pokolenie. Garnki te posiadają Świadectwo Jakości Zdrowotnej zgodne z wymaganiami Unii Europejskiej. Dodatkowo posiadają certyfikaty jakości ISO oraz certyfikat TÜV Rheinland. Jako jedne z niewielu garnków emaliowanych na rynku produkowane są z blachy o grubości minimum 1,2 mm. Konkurenci z dyskontów oferują praktycznie trzy razy lżejsze garnki z blachy o grubości 0,4 mm. Wśród kolekcji garnków Belis warto wyróżnić garnki Eco-Ceramic i Garnki LUX z kolekcji Sfinx.
Zestaw garnków emaliowanych Eco-Ceramic to niezwykle eleganckie naczynia marki Belis wykonane z blachy stalowej o grubości 1,2 mm. Jest to standardowa grubość wszystkich garnków tej firmy. Garnki Eco-Ceramic posiadają wytrzymałą, kremową powłokę. Powłoka kremowa jest najbardziej zalecana ze względu na swoją naturalność. Wnętrze garnków w kolorze kremowym lub białym jest najbardziej pożądane przez klientów, ponieważ pozwala na kontrolę koloru potraw. Zastosowanie wysokiej jakości emalii do pokrycia garnków sprawiają, że garnki nie przebarwiają się i są łatwe w utrzymaniu w czystości. Garnki mają prostą, klasyczną formę. Swoim kształtem przypominają do złudzenia dawne garnki emaliowane z Olkusza – produkowane są na takich samych maszynach jak kiedyś garnki z Emalii Olkusz. Z zewnątrz garnki są w kolorze eleganckiego bordo. Odnajdą się w kuchni klasycznej, w połączeniu z drewnem, bielą i szarością.
Garnki LUX należą do kolekcji Belis Sfinx, a grubość blachy, z jakiej zostały wytłoczone to aż 2 mm. Stal nagrzewa się szybko, a grube dno i ścianki sprawiają, że ciepło rozchodzi się równomiernie po całym naczyniu. Garnki te są bardzo ciężkie i solidne. Ich waga przypomina naczynia żeliwne. Powłoka emaliowana wewnątrz garnków LUX jest wyjątkowa, charakteryzuje się niezwykłą trwałością i granatowym kolorem. Szklista powłoka w garnkach LUX nie przebarwia się i nie zachodzi brudem. Wytrzymała, granatowa powłoka to duma marki i znak rozpoznawczy całej kolekcji Sfinx. Zestaw garnków emaliowanych Belis LUX ma bardzo industrialny design. Zdecydowanie polecamy go osobom, które gustują w stylu loftowym niemal z Brooklynu. Garnki emaliowane LUX mają prostą formę, a do każdego garnka jest dołączona emaliowana pokrywa w tym samy kolorze. Całe garnki z zewnątrz mają bardzo interesującą matową emalię w kolorze czarnym. Ta emalia doskonale imituje surowe naczynia żeliwne.
Oficjalnym dystrybutorem produktów marki Belis jest sklep internetowy Naczynia.Olkusz.pl