Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Ciasto delicja

Od dziecka uwielbiam delicje, jednak po obowiązkowym przejściu na dietę bezglutenową nie mogłam znaleźć ciasteczek tak idealnych w smaku, jak te z Wedla. Postanowiłam więc zrobić samodzielnie, ale nie ciastka, tylko jedno duże ciacho 🙂 Wykorzystałam swój tradycyjny przepis na biszkopt z galaretką i owocami, tyle że całość polałam stopioną czekoladą i odpuściłam owoce 🙂

Ciasto delicja

Składniki (można zwiększyć proporcje o 1/2, czyli robić z 3 jajek):

  • 2 jaja
  • 2 łyżki stołowe cukru (najlepiej ksylitolu albo pół na pół z cukrem białym)
  • 2 łyżki stołowe mąk bezglutenowych: 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej i 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • galaretka owocowa (najlepsza pomarańczowa, ale na zdjęciu widać wiśniową)
  • ok. 2/3 gorzkiej czekolady (np. Goplany)

Sposób przygotowania:

  1. Najlepiej rozpocząć od przygotowania galaretki zgodnie z proporcjami i przepisem na opakowaniu. Po włożeniu jej do lodówki trzeba poczekać do momentu, w którym lekko tężeje, co powinno zapewnić, że nie wsiąknie od razu w ciasto.
  2. Przygotowanie ciasta biszkoptowego zacznij od zmiksowania jajek z cukrem na gładką, białawą masę.
  3. Dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj całość delikatnie łyżką.
  4. Przelej ciasto do natłuszczonej blachy.
  5. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 20 minut. Ciasto piecz bez termoobiegu lub ewentualnie włącz go na kilka pierwszych i ostatnich minut.
  6. Po 20 minutach wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, zostawiając w nim ciasto na kilka minut.
  7. Wyjmij ciasto i poczekaj, aż się ostudzi, sprawdź też galaretkę, aby nie stężała za mocno. W razie czego wyjmij ją z lodówki i pozostaw w pokojowej temperaturze.
  8. Zalej ciasto tężejącą galaretką i wstaw je do lodówki, aby stężała do końca.
  9. Kiedy ciasto z galaretką będzie gotowe, roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Tuż po rozpuszczeniu wylej ją i rozsmaruj (najlepiej silikonową łopatką) na galaretce. Czekolada powinna na niej zastygać w mgnieniu oka, a potem wystarczy jeszcze chwila spędzona w lodówce i można się nim częstować.
Zagłosuj na wpis.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.