Od dziecka uwielbiam delicje, jednak po obowiązkowym przejściu na dietę bezglutenową nie mogłam znaleźć ciasteczek tak idealnych w smaku, jak te z Wedla. Postanowiłam więc zrobić samodzielnie, ale nie ciastka, tylko jedno duże ciacho 🙂 Wykorzystałam swój tradycyjny przepis na biszkopt z galaretką i owocami, tyle że całość polałam stopioną czekoladą i odpuściłam owoce 🙂
Składniki (można zwiększyć proporcje o 1/2, czyli robić z 3 jajek):
- 2 jaja
- 2 łyżki stołowe cukru (najlepiej ksylitolu albo pół na pół z cukrem białym)
- 2 łyżki stołowe mąk bezglutenowych: 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej i 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- galaretka owocowa (najlepsza pomarańczowa, ale na zdjęciu widać wiśniową)
- ok. 2/3 gorzkiej czekolady (np. Goplany)
Sposób przygotowania:
- Najlepiej rozpocząć od przygotowania galaretki zgodnie z proporcjami i przepisem na opakowaniu. Po włożeniu jej do lodówki trzeba poczekać do momentu, w którym lekko tężeje, co powinno zapewnić, że nie wsiąknie od razu w ciasto.
- Przygotowanie ciasta biszkoptowego zacznij od zmiksowania jajek z cukrem na gładką, białawą masę.
- Dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj całość delikatnie łyżką.
- Przelej ciasto do natłuszczonej blachy.
- Wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 20 minut. Ciasto piecz bez termoobiegu lub ewentualnie włącz go na kilka pierwszych i ostatnich minut.
- Po 20 minutach wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, zostawiając w nim ciasto na kilka minut.
- Wyjmij ciasto i poczekaj, aż się ostudzi, sprawdź też galaretkę, aby nie stężała za mocno. W razie czego wyjmij ją z lodówki i pozostaw w pokojowej temperaturze.
- Zalej ciasto tężejącą galaretką i wstaw je do lodówki, aby stężała do końca.
- Kiedy ciasto z galaretką będzie gotowe, roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Tuż po rozpuszczeniu wylej ją i rozsmaruj (najlepiej silikonową łopatką) na galaretce. Czekolada powinna na niej zastygać w mgnieniu oka, a potem wystarczy jeszcze chwila spędzona w lodówce i można się nim częstować.