Przepisy dla dzieci Przepisy na przekąski Przepisy Sylwestrowe Przepisy wg diety Przepisy wg okazji Przepisy wg rodzaju

Przepis na ciasteczka a’la pierniczki

Ciasteczka

Ciasteczka

Ciasto powstało na bazie przepisu na pierniki.

Składniki:

  • 4 łyżki miodu
  • 80 g masła (83%)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 duże jajo albo 2 małe
  • 2 i 1/4 szklanki pszennej mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • marmolada albo galaretka owocowa

Sposób przygotowania:

  1. Miód i masło przełożyć do garnuszka, a następnie podgrzać. Odstawić na chwilę.
  2. Pozostałe składniki wymieszać (może być łyżką drewnianą, ręcznie albo w robocie kuchenny) dolewając do nich w międzyczasie jeszcze ciepły miód z masłem – jak będzie zbyt chłodny, ciasto będzie trudniejsze do wyrabiania, a sam efekt również będzie gorszy.
  3. Posypujemy stół mąką, wyrabiamy na nim ciasto i je rozwałkowujemy na grubość kilku mm. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, dosypujemy więcej mąki.
  4. Wycinamy ciasteczka: połowę okrągłych, a połowę okrągłych z dodatkowo wyciętym w środku małym wzorem jak na zdjęciu powyżej.
  5. Ciastka wykładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 8 minut – pierwszą blachę ciastek można piec nawet 10 minut, a potem zmniejszyć do 8, kiedy już piekarnik będzie mocniej nagrzany.
  6. Wykładamy ciasteczka na talerzyk i czekamy chwilę, aż ostygną.
  7. Na części ciastek bez wyciętych w środku kształtów wykładamy marmoladę albo dżem tak, aby pokrywały ok. 3/4 ich wielkości. Nakładamy na nie ciasteczka z wycięciami, dzięki czemu skleją się ładnie. Aby zrobić ciasteczka z galaretką, trzeba przygotować ją wg przepisu (ewentualnie zmniejszyć ilość wody) i po ostygnięciu wstawić do lodówki, aby zgęstniała. Jak jeszcze będzie w miarę płynna, w pierwszej kolejności składamy ciasteczka (na spodzie te bez wycięcia, na wierzchu – z wycięciem) i powoli uzupełniamy otwory galaretką. Na chwilę wstawić całość do lodówki.
  8. Przed zjedzeniem ciasteczek można je posypać cukrem pudrem. Ja zrobiłam kilka wersji: z cukrem pudrem i bez, część z żurawiną, a część z galaretką. Niektóre wyszły dość grube, dlatego kolejnym razem będę nakładać ciastka z wycięciem na te bez nich jeszcze przed pieczeniem.

Ciasteczka kruche

Zagłosuj na wpis.