Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Bezglutenowy biszkopt z owocami i galaretką

Biszkopt z owocami

To mój ulubiony przepis, bo jeszcze jako nastolatka robiłam biszkopt nałogowo i cały czas mi tak zostało 😉

Składniki:

  • 2 jajka z wolnego wybiegu lub ekologiczne
  • 2 łyżki cukru białego
  • 2 łyżki mąk bezglutenowych wg proporcjach: 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • galaretka owocowa (dowolny smak, np. truskawkowy lub wiśniowy), np. dr Oetkera lub Celiko
  • owoce, np. banany, brzoskwinie lub truskawki
  • margaryna wegańska (np. Aslan) do natłuszczenia blachy

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania galaretki, aby w trakcie robienia ciasta poczekać aż lekko się przestudzi i wstawić ją do lodówki.
  2. Zmiksuj dokładnie jajka z cukrem (po skończeniu nastaw piekarnik na 180 stopni, aby zaczął się powoli nagrzewać).
  3. Dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia, całość wymieszaj delikatnie łyżką.
  4. Przelej ciasto do natłuszczonej blachy.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Na pierwsze i ostatnie 3 minuty włącz termoobieg, a pozostały czas termoobieg powinien być wyłączony. Ciasto najlepiej piec przez większość czasu na ustawieniu góra + dół.
  6. Wyjmij ciasto i poczekaj, aż się ostudzi, sprawdź też galaretkę, aby nie stężała za mocno. W razie czego wyjmij ją z lodówki i pozostaw w pokojowej temperaturze.
  7. Pokrój owoce* na plastry lub małe kawałki zależnie od tego, jaki owoc wybrałaś. Wielkość kawałków powinna być taka, by owoce zostały potem całkowicie zalane galaretką.
  8. Ułóż owoce na cieście, zalej je tężejącą już galaretką i wstaw do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.

Uwaga – to ciasto jest tak smaczne, że zazwyczaj na kolejny dzień zostaje max 1-2 kawałki 😉

* do ciasta można użyć także ananasów lub kiwi, ale kawałki tych owoców trzeba najpierw polać odrobiną galaretki i wstawić do lodówki. Kiedy utworzy się na nich drobna warstwa, dopiero wtedy można je położyć na cieście i zalać całą galaretką. Jeśli zalejesz od razu świeże owoce takie jak ananas lub kiwi, nie pozwolą one ściąć się galaretce ze względu na wydzielane soki. 

Zagłosuj na wpis.



1 thought on “Bezglutenowy biszkopt z owocami i galaretką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.