Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Bezglutenowy biszkopt z owocami (np. jabłkami)

Biszkopt z jabłkami

Biszkopt to ciasto, które robię praktycznie od dziecka i uwielbiam je w każdej formie. Robię biszkopty z różnymi owocami sezonowymi (zazwyczaj z proporcji na 4 jajka), biszkopt z galaretką i owocami (z proporcji na 2 jajka) albo tort (najczęściej z proporcji na 6 jajek, chyba że ma być malutki – wtedy z 4 jajek). W dzisiejszym wpisie proponuję najprostszy przepis na bezglutenowe ciasto biszkoptowe z jabłkami.

Składniki:

  • 4 jajka z wolnego wybiegu lub ekologiczne
  • 7-8 łyżek stołowych cukru białego lub trzcinowego
  • 8 łyżek stołowych mieszanki mąk bezglutenowych w proporcjach: 6 łyżek mąki kukurydzianej bezglutenowej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej (może być też po 3 łyżki każdej z nich)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (dr Oetker, Celiko lub ten certyfikowany z Kaufland)
  • 1 miękkie obrane jabłko bez gniazd nasiennych
  • odrobina margaryny wegańskiej (np. Alsan) do natłuszczenia blachy

Sposób przygotowania:

  1. Miksujemy jajka z cukrem dość długo na wysokich obrotach, do uzyskania puszystej konsystencji.
  2. Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia, całość mieszamy delikatnie łyżką.
  3. Przelewamy ciasto do tortownicy nasmarowanej margaryną wegańską i ewentualnie posypanej tartą bułką bezglutenową (ta z Piotra i Pawła nie zawiera laktozy).
  4. Kroimy jabłko na małe kawałki, a następnie wykładamy je na blachę i zalewamy ciastem. Można też najpierw wlać ciasto do tortownicy, a potem posypać kawałkami jabłek (jak na zdjęciu). Ja zazwyczaj wrzucam jabłka po chwili od wstawienia go do piekarnika, aby nie wtopiły się w całości w ciasto.
  5. Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Na max 5 pierwszych i ostatnich minut warto włączyć termoobieg, przez pozostały czas powinien on być wyłączony – wtedy wystarczy nagrzewanie od góry i dołu.
  6. Przed wyjęciem ciasta warto pozostawić je na kilka minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy ciasto i czekamy, aż w całości ostygnie.
  7. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko, aby nie pojawiały się grudki.

Smacznego 😉

Biszkopt z jabłkami

 

Zagłosuj na wpis.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.