Biszkopt z jabłkami + wersja bezglutenowa

Biszkopt z jabłkami

Biszkopt to ciasto, które robię praktycznie od dziecka i uwielbiam je w każdej formie. W dzisiejszym wpisie proponuję najprostszy przepis na ciasto z jabłkami wraz z wersją bezglutenową.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 8 łyżek stołowych cukru
  • 8 łyżek stołowych mąki pszennej tortowej (w diecie bezglutenowej: 6 łyżek mąki kukurydzianej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (w  diecie bezglutenowej: proszek bezglutenowy)
  • 1 miękkie jabłko

Sposób przygotowania:

  1. Miksujemy jajka z cukrem dość długo, do uzyskania puszystej konsystencji.
  2. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, całość mieszamy delikatnie łyżką.
  3. Przelewamy ciasto do tortownicy nasmarowanej masłem i ewentualnie posypanej tartą bułką (w przypadku diety bezglutenowej – bułką tartą bezglutenową lub mąką kukurydzianą).
  4. Kroimy jabłko na małe kawałki.
  5. Pokrojone jabłka można wyłożyć na blachę i zalać je ciastem, albo najpierw wlać ciasto do tortownicy, a potem posypać kawałkami jabłek (jak na zdjęciu).
  6. Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Na kilka pierwszych i ostatnich minut najlepiej włączyć termoobieg, przez pozostały czas powinien on być wyłączony – wtedy wystarczy nagrzewanie od góry i dołu.
  7. Wyjmujemy ciasto i czekamy, aż ostygnie. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko, aby nie pojawiały się grudki.

Smacznego 😉

Biszkopt z jabłkami

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *