Składniki na krem (należy zacząć właśnie od przygotowania kremu, bo musi być gotowy jak tylko wyciągniesz ciasto z piekarnika):
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego (np. Dr. Oetker ma serię budyniów oznaczonych jako bezglutenowe)
- ok. 200 ml mleka roślinnego, np. ryżowego (to nieco mniej niż proporcje podane na opakowaniu)
- 1 łyżka cukru brzozowego (ksylitol) lub więcej dla tych, którzy lubią słodsze smaki
- 80 g margaryny wegańskiej (np. Aslan) + porcja do natłuszczenia formy
- owoce, np. mała garść truskawek
- opcjonalnie cukier puder do posypania rolady
Składniki na ciasto biszkoptowe:
- 2 jaja
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżki mąki: 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej + 3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania kremu:
- Ugotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, tyle że stosując proporcje podane w tym przypisie.
- Pozostaw na chwilę do przestygnięcia (w tym czasie można zacząć robić ciasto albo po prostu poczekać).
- Do budyniu dodaj pokrojoną w kosteczkę margarynę i dokładnie zmiksuj na gładką masę.
- Na koniec włóż do lodówki, aby krem zrobił się twardszy.
Sposób przygotowania ciasta na roladę:
- Zmiksuj jaja z cukrem na gładką masę. (na Thermomix: załóż motylek i ustaw najpierw 3 minuty w temp. 37 stopni na obrotach 3, a następnie wyzeruj temperaturę i miksuj kolejne 3 minuty na obrotach 3) Po tym etapie możesz zacząć nagrzewać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Dosyp przesiane przez sitko mąki i proszek do pieczenia, a następnie całość delikatnie wymieszaj łyżką. (na Thermomix: miksuj ok. 1 minutę na obrotach 1)
- Wysmaruj kwadratową lub prostokątną formę do ciasta margaryną, najlepiej w dość dużej ilości. Następnie wylej ciasto na formę i wyrównaj.
- Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Jak tylko będzie gotowe, wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw w środku ciasto do ochłonięcia jeszcze przez ok. 10 minut, a potem wyjmij na wierzch. W międzyczasie przygotuj owoce – jeśli są zamrożone, po prostu polej je wrzątkiem, jednak zdecydowanie lepsze będą te świeże w postaci truskawek lub malin.
- Jeszcze ciepłe ciasto spróbuj delikatnie podważać z różnych stron silikonową łopatką. To po to, aby upewnić się, że forma była odpowiednio natłuszczona i ciasto nie przylega do niej zbyt mocno. Jeśli wszystko jest OK, nałóż na ciasto krem i rozsyp owoce przekrojone na połówki albo plasterki, a następnie powoli zacznij je zwijać w roladę. Nie staraj się, aby początkowy fragment był mocno ściśnięty, bo ciasto się połamie. Jeśli mimo wszystko się połamie – nie szkodzi. I tak będzie smakować tak samo 😉
- Na koniec posyp cukrem pudrem i wstaw jeszcze na trochę do lodówki. Podawaj pokrojone w plasterki.
Smacznego! 😀
PS Ciasto ze zdjęcia to efekt trzeciej w życiu próby zrobienia rolady, przy czym pierwsza z nich była jeszcze za czasów glutenowych, a 2 kolejne już z mąk bezglutenowych. Oczywiście sam przepis na ciasto biszkoptowe mam już opracowany od dawna, podobnie jak na krem, którego używam m.in. do tortów. Jedynie do rolad ciężko było mi się przekonać w obawie przed tym, że nie będę w stanie ich odpowiednio zwinąć 😉