Bakalie wolne od glutenu – lista producentów

W rozmowach osób chorych na celiakię* na temat suszonych owoców i orzechów pojawia się informacja o tym, że mogą być one posypywane mąką w celu zapobiegania ich sklejaniu. Skontaktowałam się w tej sprawie z najpopularniejszymi producentami takich produktów, a poniżej zamieszczam ich odpowiedzi. Pytałam zarówno o to, czy bakalie są posypywane mąką, jak i o inne możliwości zanieczyszczenia ich glutenem na linii produkcyjnej. Wpis zaktualizowałam 24 stycznia 2019 r.

Pytanie wysłałam do następujących producentów bakalii: HELIO, Bakalland, Kresto, Piotr i Paweł, Bio Planet, Symbio oraz do kilku producentów suszonych pomidorów: Conchilia, Ponti, Casa Del Sole. Lista będzie systematycznie uzupełniana, jak tylko będę otrzymywać kolejne odpowiedzi. W komentarzach możecie dopisywać Wasze propozycje, a w wolnej chwili skontaktuję się z nimi.

***********************************

KRESTO (link do listy bakalii) – produkty bezpieczne**

  1. Produkty KRESTO nie są posypywane mąką. Wyjątek stanowi jeden ze składników mieszanki hawajskiej –  morela suszona kostka, Która jest posypana mączka ryżową (przyp. red. bezglutenową).
  1. W naszym zakładzie produkcyjnym nie mam możliwości skażenia krzyżowego glutenem, gdyż na liniach produkcyjnych nie konfekcjonujemy żadnych surowców zawierających gluten. Do każdej dostawy surowca producenci zobowiązani są dołączyć dokumenty dotyczące ewentualnego zagrożenia alergenami. Nasza firma ma wdrożona procedurę nadzoru nad alergenami, sprawdzamy linie produkcyjne na obecność alergenów oraz zlecamy zewnętrze badania na obecność alergenów w naszych produktach .

BAKALLAND – produkty mogą być zanieczyszczone glutenem

  1. Nasze owoce suszone nie są posypywane mąką.
  2. Natomiast w zakładzie wytwarzamy produkty ze zbóż które zawierają gluten, wiec zagrożenie zanieczyszczenia istnieje. W związku z tym, jesteśmy zobowiązani informować klientów aby nie spowodować wystąpienia reakcji alergicznych lub innych niedogodności.

BIO PLANET – suszone owoce bezpieczne, ale orzechy mogą być zanieczyszczone glutenem

  1. Suszone owoce nie są posypywane mąką.
  2. W przypadku suszonych owoców nie ma ryzyka zanieczyszczenia glutenem, ponieważ są one pakowane w oddzielnym zakładzie, w którym konfekcjonujemy tylko i wyłącznie surowce naturalnie wolne od alergenów.Od sierpnia br. posiadamy oddzielny zakład konfekcjonowania surowców zawierających alergeny, tj. gluten, soję, orzechy i orzeszki, sezam oraz mleko.  W zakładzie tym znajduje się jedna linia, na której pakujemy wszystkie surowce zawierające w/w alergeny. W związku z powyższym w przypadku konfekcjonowania orzechów istnieje ryzyko kontaminacji pozostałymi alergenami, w tym glutenem.

CASA DEL SOLE – bezpieczne pomidory suszone

Alergeny, które występują w składzie są wyróżnione inną czcionką, natomiast te które mogą wystąpić są wypisane pod składem. (…) Do produktu pomidory suszone nie dodajemy innych składników oprócz wymienionych w składzie (nie stosujemy podczas produkcji mąki).

PONTI – bezpieczne pomidory suszone i w oleju

W odpowiedzi na Pani pytanie dotyczące Pomidorów suszonych Ponti w oleju 280g potwierdzam że producent zaświadcza że są one wolne od glutenu (również od możliwości zanieczyszczenia na linii produkcyjnej). (…) wszystkie warianty pomidorów suszonych z naszej oferty są bezglutenowe (przyp. red. również te suszone na słońcu).
Spokojnie więc mogą je mogą spożywać osoby będące na diecie bezglutenowej. 
//aktualizacja:
Od momentu publikacji tego wpisu trafiłam na kolejne 2 marki, które na liście alergenów wymieniają jedynie inne orzechy i ewentualnie sezam, natomiast nie wymieniają glutenu. Te marki to:
MAKAR – oprócz orzechów i owoców suszonych, w ich ofercie dostępny jest również ryż preparowany;
TESCO – firma ta ma własną linię produktów bezglutenowych, w tym m.in. mieszanki do wypieku pieczywa. Jeśli chodzi o bakalie, na liście alergenów nie ma glutenu.
***********************************

* Osoby chore na celiakię nie mogą mieć styczności nawet ze śladowymi ilościami glutenu, którymi produkty mogą być zanieczyszczone np. na linii produkcyjnej albo podczas przygotowywania posiłków. Tak restrykcyjna dieta bezglutenowa NIE jest dietą z wyboru, tylko koniecznością, a drobne wpadki mogą znacząco wpłynąć na chorą osobę. 

** Opisując wymienionych tu producentów jako bezpiecznych, bazuję wyłącznie na ich deklaracjach uzyskanych w korespondencji mailowej. Nie są to produkty certyfikowane przez Stowarzyszenie Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej, aczkolwiek z korespondencji wynika, że część z nich jest dokładnie badana pod kątem obecności alergenów.

fot. 123rf.com / Юлия Москаленко 

Liczba osób:2 zagłosowała na ten przepis.

Author: admin