Wyświetlanie 24 rezultat(ów)
Jesień
Artykuły

Jak wzmocnić odporność przed jesienią (wit. C, D, kwasy Omega)?

Odporność organizmu jest szczególnie istotna w okresie jesienno-zimowym, jak również na początku wiosny, kiedy to ze względu na zmieniającą się pogodę stajemy się wyjątkowo podatni na infekcje. Wzmocnienie odporności jest procesem czasochłonnym, jednak sporo można zdziałać dzięki odpowiedniej diecie bogatej m.in. w witaminy C, D, jak i kwasy Omega 3 i Omega 6. Warto zatem już teraz dbać o dostarczenie… Czytaj dalej
Błonnik pokarmowy
Artykuły

Błonnik a zasady racjonalnego odżywiania

BŁONNIK – FRAKCJA ROZPUSZCZALNA A NIEROZPUSZCZALNA? Frakcje nierozpuszczalne zwiększają objętość stolca i wiążą wodę w organizmie, co ma pozytywny wpływ na perystaltykę jelit i regularność wypróżnień. Frakcje rozpuszczalne redukcją poziom cholesterolu we krwi ogółem oraz frakcji LDL. Błonnik obniża poposiłkową glikemię, a co za tym idzie zmniejsza wyrzut insuliny. Może przeciwdziałać takim chorobom jak miażdżyca, zaparcia, otyłość oraz cukrzyca. ZAPOTRZEBOWANIE… Czytaj dalej
Dieta bezglutenowa
Artykuły

Diagnoza: CELIAKIA i 1-szy miesiąc na diecie bezglutenowej

Długo nie publikowałam nowych wpisów, co było związane z jednej strony z przepracowaniem i tym samym kiepską organizacją czasu na siedzenie w kuchni,  a z drugiej strony – z dietą bezglutenową, na jaką musiałam przejść miesiąc temu. Za chwilę przejdę do szczegółów, ale już teraz mogę obiecać, że niedługo na stronie pojawi się więcej przepisów bezglutenowych i bezmlecznych… i to… Czytaj dalej