Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Przepisy na posiłki bezglutenowe ze zdjęciami i artykuły

Kategoria: Artykuły

Leki bezglutenowe, suplementy diety i probiotyki – lista aktualna na dzień 18 grudnia 2017 r.

Leki bezglutenowe, suplementy diety i probiotyki – lista aktualna na dzień 18 grudnia 2017 r.

Ci z nas, którzy muszą zwracać uwagę nawet na śladowe ilości glutenu wiedzą, że oprócz produktów spożywczych i kosmetyków, ryzykowne są również lekarstwa. Aktualnie jedyna lista, jaką można znaleźć na forum celiakia.pl to ta z 2004 r. Nie wiemy, czy i które leki zmieniły od tej pory skład albo są produkowane w zakładach, w których wykorzystuje się gluten. Wiemy jedynie,… Czytaj dalej
Nietolerancja laktozy i alergia na białko mleka krowiego

Nietolerancja laktozy i alergia na białko mleka krowiego

Nietolerancja laktozy i alergia na białko mleka krowiego to problem występujący coraz częściej. Szacuje się, że dotyka on ok. 20-37% populacji. Jednak wiele osób wciąż nie zdaje sobie sprawy, że ma objawy nietolerancji, problem może więc dotyczyć jeszcze większej liczby osób. Coraz częściej mówi się ostatnio o ogólnej szkodliwości spożywania mleka w przypadku osób dorosłych, jednak wciąż jest to temat… Czytaj dalej
Bakalie wolne od glutenu – lista producentów

Bakalie wolne od glutenu – lista producentów

W rozmowach osób chorych na celiakię* na temat suszonych owoców i orzechów pojawia się informacja o tym, że mogą być one posypywane mąką w celu zapobiegania ich sklejaniu. Skontaktowałam się w tej sprawie z najpopularniejszymi producentami takich produktów, a poniżej zamieszczam ich odpowiedzi. Pytałam zarówno o to, czy bakalie są posypywane mąką, jak i o inne możliwości zanieczyszczenia ich glutenem… Czytaj dalej
Jak wzmocnić odporność przed jesienią (wit. C, D, kwasy Omega)?

Jak wzmocnić odporność przed jesienią (wit. C, D, kwasy Omega)?

Odporność organizmu jest szczególnie istotna w okresie jesienno-zimowym, jak również na początku wiosny, kiedy to ze względu na zmieniającą się pogodę stajemy się wyjątkowo podatni na infekcje. Wzmocnienie odporności jest procesem czasochłonnym, jednak sporo można zdziałać dzięki odpowiedniej diecie bogatej m.in. w witaminy C, D, jak i kwasy Omega 3 i Omega 6. Warto zatem już teraz dbać o dostarczenie… Czytaj dalej
Błonnik a zasady racjonalnego odżywiania

Błonnik a zasady racjonalnego odżywiania

BŁONNIK – FRAKCJA ROZPUSZCZALNA A NIEROZPUSZCZALNA? Frakcje nierozpuszczalne zwiększają objętość stolca i wiążą wodę w organizmie, co ma pozytywny wpływ na perystaltykę jelit i regularność wypróżnień. Frakcje rozpuszczalne redukcją poziom cholesterolu we krwi ogółem oraz frakcji LDL. Błonnik obniża poposiłkową glikemię, a co za tym idzie zmniejsza wyrzut insuliny. Może przeciwdziałać takim chorobom jak miażdżyca, zaparcia, otyłość oraz cukrzyca. ZAPOTRZEBOWANIE… Czytaj dalej
Diagnoza: CELIAKIA i 1-szy miesiąc na diecie bezglutenowej

Diagnoza: CELIAKIA i 1-szy miesiąc na diecie bezglutenowej

Długo nie publikowałam nowych wpisów, co było związane z jednej strony z przepracowaniem i tym samym kiepską organizacją czasu na siedzenie w kuchni,  a z drugiej strony – z dietą bezglutenową, na jaką musiałam przejść miesiąc temu. Za chwilę przejdę do szczegółów, ale już teraz mogę obiecać, że niedługo na stronie pojawi się więcej przepisów bezglutenowych i bezmlecznych… i to… Czytaj dalej